Totaal aantal bezoekers

vrijdag 19 juni 2015

Hockeyveld, buizerds, bijen en kinderen.

2 juni stonden we met een grote afvaardiging uit Muiderberg, Amersfoort, Haarlem en Naarden bij de raad van State in den Haag om de laatste vragen over de gekozen locatie voor een hockeyveld van de staatsraad te beantwoorden.
Tot onze verrassing duurde de ochtend bijna 4 uur en bleek dat de rechters zich zeer goed ingelezen hadden.
Wij hebben een aantal van onze punten nog duidelijk kunnen uitleggen en hebben het idee dat de gemeente en hockeyclub het vuur na aan de schenen werd gelegd...
Met name het heikele punt hoe je toch in 's hemelsnaam de steilwand beleefbaar, intact en zichtbaar kunt houden en tegelijkertijd een hockeyveld ervoor met 4 bij 20 meter hoge ballenvangers, hekken, dugouts, verplaatsbare doelen door middel van bomen en struiken van 4 meter aan het zicht kunt onttrekken was de rechters ook een raadsel... dit was een van de voorwaarden die de gemeente zichzelf en de hockeyclub had gesteld!
De journalist van de Gooi en Eemlander heeft in onderstaand stuk zijn interpretatie geven van de ochtend en daar kunnen wij ons redelijk in vinden.
We wachten nu op het verlossende woord voor alle partijen, voor half juli is de uitslag bekend.

Intussen beraden wij ons nog op stappen tegen de laatste vreemde actie van gemeente en hockeyclub; namelijk het op allerlaatste moment (pas tijdens de zitting, 2 dagen ervoor nog niet bekend bij betreffende instantie) terugtrekken van de aangevraagde ontheffing van de Flora en Faunawet. Wij vermoeden dat ze bang zijn geworden door onze tegenonderzoeken die wij 2 weken ervoor hadden laten maken en die niet veel overlieten van hun ontheffingsaanvraag. Ons tegenonderzoek kwam zo laat omdat wij pas eind april, na maanden zeuren bij de betreffende instantie de ontheffingsaanvraag in konden zien en zodoende maar 2 weken de tijd hadden er door een Ecologisch adviesbureau een reactie op te laten schrijven.
Door die aanvraag pas de dag voor de zitting in te trekken konden wij daarop niet meer inhoudelijk reageren en de Raad van State van informatie voorzien, we hopen van harte dat de rechters ook hier heel kritisch naar kijken! 
Wij vinden het een hele vreemde gang van zaken dat je na 2 jaar beslist dat er toch maar een ontheffing aangevraagd moet worden oa omdat er toch wel erg veel vleermuizen zitten en dat je die aanvraag na een half jaar 1 dag voor de zitting weer intrekt....

Hierbij ook nog een link naar een ander verslag van de zitting
http://www.dichtbij.nl/t-gooi/regio/artikel/4033298/gemeente-muiden-flink-onder-druk-gezet-over-tweede-veld.aspx



Gelukkig ook nog ander nieuws uit de regio Kocherbos!
Vorige week werden 3 jonge buizerds geringd en hieronder een klein fotoverslag.
Terwijl Roderick  alleen met n touw om de boom naar boven klimt, legt Pascal beneden alles klaar voor het ringen. Zij werken via Vogelwerkgroep het Gooi. De boodschappentas is om de jonge vogels in te doen.


Manuel kreeg de eer de eerste jonge buizerd aan te pakken toen die beneden aankwam.


Alle gegevens worden weer opgenomen om zo de leeftijd en de sexe te kunnen bepalen.





Als alle vogels weer naar boven zijn gehesen kunnen we nog even op de rug van Roderick kijken hoe de havik wiens jongen ze vlak hiervoor probeerden te ringen hem heeft aangevallen. Hij moest onverrichterzake weer snel naar beneden!

Daarna keken we nog even in de torenvalkenkast op n andere plek in Muiderberg en daar waren helaas van de 6 eieren maar 2 jongen uitgekomen, ze waren ook nog maar 5 dagen oud dus komen we terug voor het ringen. Later ook daarvan een klein verslag.




Vorige week woensdag was het dan eindelijk zover... de bijen en hommelmiddag voor een groep kinderen uit het dorp.
Na de eerste uitleg over diergroepen door Irma den Hengst en wat er zo bijzonder is aan Muiderberg en dan speciaal de bloeiende bermen en bomen in het dorp door Thijn Westermann, komen de imkers Dick en Lea de Graaf vertellen en vooral laten zien en ruiken en proeven.
Hun 2 kasten staan in de volkstuin van Thijn en regelmatig is hun Muiderbergse honing te koop via de facebookgroep Inwoners van Muiderberg.
De kinderen zijn heel geinteresseerd en kruipen zelfs op tafel om alles goed te kunnen zien!

Bijzonder om een heel klein volkje goed kunnen bekijken door de glazen zijkanten en kunnen voelen hoe warm zo'n volk is. Simon heeft thuis ook een bijenvolk en kan er dus ook veel over vertellen!
Na de eerste uitleg lopen we met z'n allen naar de volkstuinen naast het Echobos.

Alle kinderen kregen een echt imkerpak aan om niet gestoken te worden tijdens het kijken in de kasten

Intussen deed de rest van de groep onderzoek naar bloemen en soorten wilde bijen en hommels met behulp van zoekkaart en vragenlijst

Nog een keer goed alles kunnen bekijken en honing uit de raat snoepen.

Daarna door naar een plek tegenover de brandweerkazerne aan de Echolaan waar eerder dit jaar een kastanjeboom is gekapt. Op deze plek hebben we met zn allen een speciaal bijenbloemenmengsel gezaaid en de plek gemarkeerd zodat er niet doorheen gelopen of gemaaid wordt.
We hopen dat er in het najaar weer een boom wordt neergezet, voor de bijen zou een lindeboom heel geschikt zijn! De aanvraag hiervoor is al gedaan bij de gemeente...

Terug in het atelier van Marjolein kregen we een honingproeverij, de kinderen moesten de smaak proberen te omschrijven zonder de woorden zoet of lekker te gebruiken. Als je die verschillende soorten zo vlak na elkaar probeert proef je echt duidelijk de verschillen.


Van bijenwas worden ook lekkere cremes gemaakt, ook even goed ruiken... en wonder dat bijen naast honing ook was kunnen maken van wat ze uit bloemen halen! Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen liefde en ontzag krijgen voor processen in de natuur.
Van diezelfde echte bijenwas in de vorm van de beginraten die de imker gebruikt om in z'n kast te hangen hebben we mooie kaarsen gemaakt met de ene helft van de groep...

Terwijl de andere helft bezig was met het maken van zaadbommen met een speciaal bijenbloemenmengsel. Deze kunnen nog wat drogen en tot volgend voorjaar gebruikt worden om op een braakliggend stukje openbare grond of n kaal stukje eigen tuin een bijenparadijsje te creeren.

Het was een ontzettend leuke middag! 
Wij willen Marjolein Endert heel erg bedanken voor het beschikbaar stellen van haar atelier. Zij geeft daar ook hele leuke teken en knutselcursussen voor kinderen! zie deze link. ( Ook trouwens nog in Artis en de Hermitage!)

Daarnaast bedanken we natuurlijk Dick en Lea voor hun uitgebreide en leuke leerzaame kennisoverdracht! Zij zijn onder andere te bereiken via de Imkervereniging Bussum, klik hier voor meer informatie

Als laatste wil ik graag de Stichting Dik Groen noemen, zij benaderden ons ooit met het idee om ons te ondersteunen als we kinderen en natuur met elkaar in contact wilden brengen. Dit was ons eerste samenwerkingsverband en we willen ze heel erg bedanken voor het vertrouwen en de financieele steun!
Zie ook hun facebookpagina waar vast binnenkort ook een verslag van deze middag op komt te staan!


Geen opmerkingen: